Hur väljer jag rätt kantin?

Vad har GN 1/1, GN 1/2 och GN 1/3 gemensamt?

Dessa tre kantiner har alla en sida som är lika lång, alltså 325 mm. Har du en ugn där du får in kantinerna längsgående, alltså avståndet från gejderskenorna är drygt 325 mm så kan du få in alla dessa tre varianterna på kantiner. Detta gäller så klart inte bara ugnar utan kan tillämpas på värmeskåp, buffévagnar eller kanske i en kylbänk med draglådor.

Gastronormkantin 1/1

LÄNGD: 530 mm
BREDD: 325 mm

Kantiner förkortas oftast med GN kantin vilket innebär att kantinen du ska använda följer en viss standard gällande längd och bredd. En 1/1 kantin är 530 x 325 mm. Det finns sen olika djup. Allt från 10 mm (kallas ofta för bricka) ända upp till 200 mm. Längst ner på sidan hittar du alla storlekar i ett diagram.

Gastronormkantin 1/2

LÄNGD: 325 mm
BREDD: 265 mm

En GN 1/2 är hälften så stor som en GN 1/1. Det vill säga att du kan sätta två stycken 1/2 kantiner på samma yta som en 1/1 kantin. Nästan alla maskiner inom restaurangbranschen är “gastro-anpassade” vilket innebär att någon form utav kantin får plats i maskinen. Har du en värmebuffé till exempel som rymmer 3 st GN 1/1 kantiner så kan du ju självklart byta ut en av dom mot 2 st GN 1/2.

Gastronormkantin 1/3

LÄNGD: 325 mm
BREDD: 176,5 mm

Maskiner som använder sig av gastronormkantin GN 1/3 är t.ex. större kylrännor eller de flesta sushikylar. Samma princip här som tidigare: Det får plats 3 st GN1/3 där 1 st GN 1/1 får plats.

Gastronormkantin 1/4

LÄNGD: 530 mm
BREDD: 325 mm

Kantiner förkortas oftast med GN kantin vilket innebär att kantinen du ska använda följer en viss standard gällande längd och bredd. En 1/1 kantin är 530 x 325 mm. Det finns sen olika djup. Allt från 10 mm (kallas ofta för bricka) ända upp till 200 mm. Längst ner på sidan hittar du alla storlekar i ett diagram.

Gastronormkantin 1/6

LÄNGD: 325 mm
BREDD: 265 mm

En GN 1/2 är hälften så stor som en GN 1/1. Det vill säga att du kan sätta två stycken 1/2 kantiner på samma yta som en 1/1 kantin. Nästan alla maskiner inom restaurangbranschen är “gastro-anpassade” vilket innebär att någon form utav kantin får plats i maskinen. Har du en värmebuffé till exempel som rymmer 3 st GN 1/1 kantiner så kan du ju självklart byta ut en av dom mot 2 st GN 1/2.

Gastronormkantin 1/9

LÄNGD: 325 mm
BREDD: 176,5 mm

Maskiner som använder sig av gastronormkantin GN 1/3 är t.ex. större kylrännor eller de flesta sushikylar. Samma princip här som tidigare: Det får plats 3 st GN1/3 där 1 st GN 1/1 får plats.

Perforerade kantiner

Det finns även perforerade kantiner eller som dom också kallas, hålkantiner. Dessa är bra att ha i vattenbad för att värmehålla kokt korv eller liknande. Dom används flitigt i kombiugnar vid kokning av olika maträtter så som grönsaker eller potatis. Koka inte potatis i hålkantiner för att det är lätt att få en gummiaktig hinna på potatisen.


Materialval

Det finns olika material att välja på kantinerna. Det vanligaste är rostfritt och polykarbonat (hårdplast). Rostfria kantiner håller i evigheter. Tappar du dom så blir det så klart en buckla men dom spricker inte så som en polykarbonatkantin kan göra. Däremot finns polykarbonat i antingen transparent färg eller i svart. Svarta polykarbonatkantiner gör sig riktigt bra om du har en salladsbuffé. Dom tål i regel ner till -40 grader och det svarta mot den färgsprakande salladen gör sig riktigt snyggt. Polykarbonatkantinerna tål dock inte värme. Eller jo, upp till 90 grader under en kortare tid typ vid diskning i diskmaskin men inte till värmehållning. Då spricker plasten. Därför rekommenderas rostfria kantiner till varmhållning. Polypropylenkantiner finns också men dom är mer “sladdriga” i plasten och inte alls så vanliga som de andra.

Udda storlekar

Nu fördjupar vi oss ytterligare och blandar in 2/1 kantiner och 2/3 kantiner. En 2/1 kantin är alltså dubbelt så stor som en 1/1 kantin och de flesta restaurangkylar och restaurangfrysar är anpassade för detta. Det innebär att du kan sätta in två stycken 1/1 kantiner i en sådan kyl eller frys. Vissa större ugnar har också den kapaciteten att få plats med 2/1 kantiner.

2/3-dels kantiner används bland annat i vissa märken av pommesvärmerier och ibland som uppsamlingskärl när man tömmer ut oljan till fritöser eller när man skrapar ner smutsen från stekbord. I övrigt är denna storleken på kantin ganska ovanlig.

Storleksguide kantiner

Vanliga djup på kantiner

10 mm (bricka)
20 mm (bricka)
40 mm
65 mm
100 mm
150 mm
200 mm